EL FUTUR DE CERDANYOLA

Darrerament hi ha hagut força sensibilització ciutadana envers els diferents projectes que afecten de plè el territori de Cerdanyola i que poden comportar un canvi urbanístic tan important que afectaria tot el nostre entorn (Medi Ambient) i la nostra qualitat de vida. La mateixa revista TOT Cerdanyola s'ha fet ressò d'aquestes inquietuts en nombroses ocasions.

Per un costat l`Ajuntament i la Generalitat ens volen arrabassar verd i naturalesa per ficar-hi vials, fàbriques i vivendes. Cert que també ens parlen de verd, de corredor verd, etc. Però és que nosaltres parlem dels 3 km no edificats entre Serragalliners i Sant Cugat, que voldríem repartits en la proporció de 2 a 1 a favor de la Natura, i molt ens temem que l'Ajuntament quan parla de franja verda es refereixi a un passadís de 100 metres o cosa així, a més de trocets de jardins urbans aquí i allí. Això no solucionaria els problemes de contaminació, sinó que els agreujaria, i si bé de moment donaria força ingressos a l'Ajuntament, més tard, per mantenir tota aquesta conurbació caldrà apujar els impostos de tota mena (ja sabem de què va això).

Al seu dia el nostre Ajuntament va subscriure la carta de Aalborg, que vol dir no créixer per sobre de les nostres possibilitats de recursos naturals, apurar bé les possibilitats de vivenda, comerç i altres dins del casc urbà i també de no malgastar tant públicament com privada mitjançant estalvi, recuperació, reciclatge, bons usos, i tot això en un altre context pressupostari.

Com a alternativa nosaltres proposem que la Universitat Autònoma travessi l'autopista, ocupi un terç d'aquesta plana abans esmentada, arribi a la zona urbana, faci simbiosi amb el Parc Tecnològic per fer centres d'investigació avançada i també que sigui el referent per a les activitats agrícoles de secà en terrenys públics i tenir cura de rieres i rierols. Amb això mantindrem els dos terços de l'actual natura millorada a la plana, no tindrem la pressió urbanística encaridora de preus a les botigues i per tot arreu, i tampoc caldrà apujar (o si més no, no tant) els impostos locals. Evidentment el túnel d`Horta i el TGV no soterrats també malmetrien tots els avantatges de natura ara presents a Cerdanyola.

Roger Caballé



[Coordinadora Via Verda de Cerdanyola] [Cerdanyola: Ciutat de la Universitat]