04/07/2014
L'entitat remarca que el recurs s’ha presentat perquè es tracta d’un projecte urbanístic innecessari, amb un gran impacte ambiental sobre el territori, insostenible econòmicament, que provocarà un col·lapse circulatori a la ciutat i que no resol el problema dels abocadors de la zona.
L’associació Via Verda ha interposat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Resolució del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, publicada el 4 de juny, d'aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional de Cerdanyola. L’entitat està a l’espera que s’admeti a tràmit i, tot i ser conscients de que serà un procés llarg, afirmen que era el seu deure realitzar aquesta acció.
L’advocat de l’entitat, Íñigo Enterria, remarca que el recurs s’ha presentat perquè es tracta d’un projecte urbanístic innecessari, amb un gran impacte ambiental sobre el territori, insostenible econòmicament, que provocarà un col·lapse circulatori a la ciutat i que no resol el problema dels abocadors de la zona.
Enterria explica que aquest planejament “és totalment innecessari” ja que pel que fa a extensió i nombre d’habitatges previstos “és molt més gran que els anteriors” i això, indica, “és fruit de les pretensions econòmiques de Puigfel i les seves empreses que han aconseguit que siguin incorporats dins del sector del PDU del Centre Direccional gran part dels seus terrenys”. Segons Enterria, “tenim una persona que s’ha enriquit durant més de 30 anys destruint i contaminant el nostre territori i ara es beneficiarà amb el nou planejament amb uns rèdits econòmics, cosa que l’anterior ni li donava”.
L’advocat destaca que es destruiran alzines, rouredes, paisatges i espais que afecten a la cria de mamífers. A més, a aquesta afectació mediambiental s’ha de sumar la que provocarà la construcció de 4.500 habitatges i indústries en la qualitat de l’aire de la ciutat, la qual cosa afectarà encara més la qualitat de vida dels cerdanyolencs.
Construcció innecessària
De fet, considera que la construcció d’aquest nombre d’habitatges és innecessària no només per l’existència d’un gran nombre de pisos buits a la ciutat o perquè s’està fent un planejament de construcció de la ciutat cap a fora en comptes de remodelar l’interior, sinó perquè estem parlant “d’un model caduc i totalment esgotat”.
Íñigo Enterria recorda que ja fa anys que des de Via Verda es va denunciar el projecte del Centre Direccional “com a pura i dura especulació urbanística que no dóna resposta a les necessitats que llavors tenia Cerdanyola i que encara té”. Segons Enterria, “darrera l’especulació urbanística hi havia una especulació econòmica” i que ara s’ha vist “ha tingut una afectació sobre les nostres arques públiques”, amb un deute de 90 milions per part de l’Ajuntament a través del Consorci Urbanístic del Centre Direccional per iniciar el projecte.
Enterria explica que el nou planejament no resol els problemes dels abocadors, especialment el de Can Planas “cancerígen i tòxic” i que és present dins del perímetre del PDU. Segons destaca, se’ns ha venut una falsa esperança en el planejament que diu “que no s’urbanitzarà res a l’entorn si no es fan les actuacions previstes al segon estudi2. Però, segons recalca Íñigo Enterria cal definir “quin és l’entorn concret” i es pregunta si només són les 18 hectàrees de l’abocador o va més enllà. Per això demana a la societat, als partits polítics i a les persones amb poder de decisió sobre el tema “que es fixi aquest entorn sobre el qual no es pensa fer cap edificació i que s’ampliï el màxim possible el perímetre perquè siguin obligades les administracions públiques a actuar dins de l’abocador”.
L’advocat de Via Verda manifesta que “la remediació no està prevista ni pressupostada econòmicament” i això indica que “no hi ha cap garantia prevista dins de l’estudi econòmic”.
Via Verda demana preservar el connector biològic, el paisatge i els valors de la plana del Vallès i proposa buscar altres zones al centre de la ciutat per portar l’edificabilitat prevista, remodelant el centre i treient zones industrials “que han perdut la seva lògica com la Bòbila i la Clota” i tota la zona que es preserva de l’avinguda de la Ciència, portar aquestes naus.
Trama urbana consolidada
Segons assenyala, el que pretenen “és que hi hagi una trama urbana consolidada i que no comporti problemes de trànsit”. Íñigo Enterria diu que l’informe de mobilitat està fet a pedaços i no reconeix dins dels seus càlculs “la possible determinació i la potencialitat de l’activitat econòmica d’un possible centre comercial a la zona”. Enterria insisteix que “han fet uns càlculs amb l’anada i vinguda dels treballadors i dels habitants del més de 4 mil pisos, però se n’obliden del centre comercial de 180 i 200 mil m2”.
Segons Via Verda, aquest informe de mobilitat esmenta que el Centre Direccional serà insostenible si no hi ha una sèrie d’infraestructures viàries com l’autopista B/40-AP7, amb un carril més en dues direccions, el 4t cinturó entre Abrera i Granollers, la Via Interpolar i la ronda Sud. Aquestes actuacions de trànsit d’infraestructures privades “les veuen fonamentals i diuen que si no es fan no es podrà desenvolupar més d’un 65% del Centre Direccional”, sense tenir en compte que no han fet els càlculs amb la previsió de l’activitat comercial.
Pel que a les infraestructures de transport públic, el planejament indica que és imprescindible un tramvia, un sistema d’autobusos, la potenciació de la línia R7 de tren i el túnel ferroviari d’Horta. Per a Íñigo Enterria “ens han imposat un planejament que està basat en trinxar el territori amb un cost exagerat perquè, a més, la nostra previsió és que hi hagi col·lapse circulatori dins de la ciutat que provocarà més embussos”.
En mans de privats
Des de Via Verda també comenten que el més perillós del projecte de desenvolupament del Centre Direccional és que el planejament no determina de forma precisa la seva ordenació i estableix “que serà aquella persona qui vulgui construir amb la seva llicència com serà la seva ordenació definitiva del sector”. L’entitat denuncia que “l’administració està deixant que un tercer, en funció dels seus interessos privats, decideixi el futur desenvolupament d’una peça tan important per tot el que provoca en l’economia local i la mobilitat de la ciutat”. Per això, opinen que “és un greu precedent i creiem que és nul de ple dret perquè no és l’administració qui regula sinó que serà uns ens privat qui ens imposarà el seu model econòmic”.
Per la seva banda, Rosa Guallar, membre de Via Verda, indica que és molt dubtós que aquest PDU resolgui el problema del deute de l’administració i que el projecte “és una fugida cap endavant i un aprofundiment del problema econòmic que ens han creat”.
Guallar recorda que Via Verda fa 10 anys que treballa per aconseguir un altre model de ciutat i que no se n’han sortit, i per això remarca que cal fer memòria dels partits que, segons explica, “ens han dut a aquesta situació: PSC, ICV-EuiA i CiU”. Per això demana una reflexió a la ciutadania i als mateixos partit perquè “tothom té dret a redimir-se, però primer s’ha de passar pel purgatori”.