El Pla Caufec - Esplugues de Llobregat

Adreça de correu electrònic de la Plataforma Popular contra el pla Caufec: noalplacaufec@catalunyamail.com - paremoselcaufec@rusc.net

http://www.noalplacaufec.net

Enganxina contra el Pla Caufec - Esplugues

El Pla Caufec: altra animalada "urbanística", que es cou d'amagades...

Quatre preguntes i vuit respostes sobre el Pla Caufec.

Potser sigui el primer cop que sents anomenar aquest Pla, o potser n'has llegit alguna cosa als diaris. La desinformació que envolta aquest Pla no és casual, més aviat forma part d'una estratègia ben planificada per arribar als fets consumats, seguint la línia del tramvia i d'altres actuacions similars. Per això hem decidit realitzar una sèrie de plafons informatius ambulants, amb la finalitat de donar a conèixer la bestiesa que es preten fer.

Veuràs que per a cada pregunta tenim dues respostes, una la resposta oficial que ens van repetint però que no es creuen ni ells (l'Ajuntament, la Generalitat i SACRESA) perquè saben que és manifestament falsa, i l'altra la resposta que nosaltres pensem que s'ajusta més a la realitat del que suposarà aquest Pla per a Esplugues i els pobles i ciutats del voltant.

Et convidem a llegir, reflexionar i, finalment, actuar si penses que val la pena.

Què és el Pla Caufec?

En teoria és un pla que té la finalitat de soterrar les línies d'alta tensió que venen de Collserola i passen per Esplugues fins arribar a l'estació transformadora de l'Hospitalet de Llobregat. Per tal de finançar el cost d'aquest soterrament, es va efectuar una modificació del Pla general metropolità (PGM), augmentant la superfície edificable de 30.000 m2 a 234.000 m2.

En realitat el Pla CAUFEC va ser una operació especulativa impulsada inicialment per l'empresa FECSA associada amb la societat francesa CAUVAL, amb la finalitat de revaloritzar els terrenys de la seva propietat que es van expropiar en el seu dia per instal·lar les torres d'alta tensió. Amb el soterrament de les línies d'alta tensió, es vol deixar lliure un terreny situat en una zona urbanísticament privilegiada, per engegar una de les operacions urbanístiques més especulatives dels darrers anys a Catalunya, construint vivendes d'alt standing, oficines i centres comercials.

A qui beneficia el Pla Caufec?

Oficialment ens beneficia a tots, perquè se soterraran les línies elèctriques, 'ordenarà urbanísticament la zona, es faran unes quantes vivendes de protecció oficial i es deixarà tot ben net i polit.

L'autèntic beneficiari del Pla CAUFEC és el promotor, que obté el màxim benefici econòmic a tota costa, passant per sobre dels interessos dels ciutadans i proposant un model urbanístic propi dels anys del més ranci tardofranquisme. Es fàcil arribar a aquesta conclusió si es té en compte que l'Ajuntament d'Esplugues ha donat el vist-i-plau al Pla i la Generalitat l'ha aprovat sabent que:

Els "beneficis" que n'obtindran els ciutadans de les zones afectades seran els embussosde trànsit, la massificació, la pèrdua de qualitat de vida, el deteriorament dels serveis per la manca de nous equipaments, l'encariment de la vivenda, perdre l'oportunitat de poder efectuar una promoció seriosa i significativa de vivendes de protecció oficial, en definitiva, veure com, un cop més, passen els interessos privats per devant dels particulars amb la benedicció dels nostres governants i es perd l'oportunitat de fer una ordenació racional del territori.

Si l'excusa de tot això és eliminar l'impacte de les torres elèctriques, s'acaben substituïnt per un grapat d'edificis d'alçades molt superiors.

Quins són els promotors del Pla Caufec?

L'Ajuntament d'Esplugues va dient i repetint que la proposta inicial la va fer CAUFEC i l'actual SACRESA, però que qui ho aprova és la Generalitat de Catalunya.

Certament la primera proposta va ser de CAUVAL i FECSA (CAUFEC), i més tard SACRESA (Família SANAHUJA) va comprar-ne la participació majoritària, encara que també hi tenen participació altres constructores com ACS (Florentino Pérez) i METRÓPOLIS. No és menys cert que l'Ajuntament d'Esplugues ha actuat com a promotor, en lloc de fer el seu paper d'àrbitre i denunciar el reguitzell d'irregularitats que presenta el pla, ha preferit impulsar-lo i defensar-lo per obtenir uns minsos guanys econòmics que haurà d'acabar gastant en mitigar els problemes que es crearan en aquesta zona.

Es pot aturar el Pla Caufec?

La resposta oficial és que no, evidentment, "el pla CAUFEC està aprovat, beneït i rebeneït per tot i tothom, els pobres promotors tenen uns drets adquirits i unes grans expectatives de benefici que han de mantenir a tota costa".

La nostra resposta és: ES CLAR QUE SI, PODEM ATURAR-LO I L'ATURAREM. depèn de tots fer-ho i tenim l'obligació com a persones de dir als nostres governants i a les empreses implicades que no estem d'acord amb el seu model de ciutat i de societat que ens estan imposant; una ciutat com a font de terreny per a l'especulació i una societat lligada de per vida a les hipoteques amb l'únic dret d'emetre un xec en blanc cada quatre anys i amb el deure d'anar acatant dia rere dia les seves decisions que sovint van en contra dels nostres interessos. La coordinadora d'Associacions de Veïns i Veïnes Contra el Pla Caufec estem a l'espera de que es resolgui el Contenciós que es va presentar contra la primera aprovació i hem interposat un altre contenciós davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la segona aprovació, denunciant el munt d'irregularitats que presenta aquest pla.

Comptem amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns /es del Baix Llobregat, Federació de l'Hospitalet, Federació de Barcelona, Confederació d'Associacions de Veïns/ es de Catalunya, així com de nombroses AV d'Esplugues, l'Hospitalet i Barcelona. La Coordinadora d'Associacions de Veïns i Veïnes Contra el Pla Caufec està integrada a la Coordinadora Diagonal Ponent, que denúncia la proliferació de plans urbanístics al sector d'Esplugues - L'Hospitalet - Barcelona ? Sant Just (Barça 200, Can Rigalt, La Vall de Sant Just, CAUFEC,...), que pretenen massificar aquest sector sense tenir en compte les necessitats d'equipaments, infrastructures i zones verdes. Ens cal la col·laboració econòmica o activa de tothom que cregui que hem d'aturar aquest pla (el Contenciós té un cost proper als 10.000 euros).

Inscriu-te a la llista de correu ( paremoselcaufec@rusc.net ) per rebre informació i estar atent per quan calgui aturar les màquines.

Salvem Sant Pere Màrtir - Més arbres, Menys ciment Aturem el pla caufec, encara hi som a temps!

Novembre de 2004

En acabar la roda de premsa del 20 de novembre, es va retornar a SACRESA una petita part del ciment amb el que vol envair Collserola, fent una plantada d'arbres morts a les portes de les seves oficines.

Arbres a Sacresa - No al Pla Caufec


Coordinadora d'Associacions de Veïns d'Esplugues

La Generalitat de Catalunya a mitjans de l'any 2002, ha aprovat el desenvolupament d'un pla urbanístic clarament especulatiu promogut per CAUVAL i FECSA, i amb el vist i plau de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat (PSC), amb el suport del PP, després de 10 anys d'oposició veïnal. Parlem del sector de Finestrelles a la zona de l'antic motocross i entorn fins els límits del Pla especial de protecció del parc de Collserola, però en sòl que fins ara estava qualificat majoritàriament de zona verda en el Pla general metropolità (PGM). Ni tan sols s'ha fet un Estudi d'Impacte Ambiental. Amb l'excusa del soterrament de les línies elèctriques d'alta tensió que travessen la zona i davant la necessitat de finançar l'operació. Amplien un sostre edificable de 30.000m2 fins a 234.000m2:

75 km2 equipaments i locals d'oci i esbarjo.
59 km2 d'oficines;
15 km2 centre comercial;
85 km2 d'habitatges.

Veieu maqueta:

Maqueta del projecte Caufec a Esplugues

Si s'arriba a desenvolupar un pla tan desmesurat i especulatiu com aquest, a més de l'impacte ecològic que suposa la destrucció de l'entorn natural del Parc de Collserola (del poc que li queda a Esplugues) així com la seva petjada, amb un volum edificatori injustificable dins d'un urbanisme racional, que evidencia que l'accés a la Ronda de dalt, Autopista A-2 o Diagonal de Barcelona quedarà absolutament colapsat, per si no ho estigués prou encara en hores punta. A més, s'ha d'afegir que el PGM preveu una carretera que surt de l'Av. Pearson de Barcelona (per donar sortida a la zona alta) just vorejant els límits del Parc de Collserola i desembocant a l'Av. Jacint Esteva d'Esplugues, a l'alçada de Finestrelles.

El Pla Caufec l'han dut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya mitjançant un recurs contenciós administratiu, les entitats veinals d'Esplugues constituïdes en una coordinadora, i de moment està aturat.

És vergonyos i lamentable que les administracions cedeixin espais públics a interesos privats i que a sobre intentin anul·lar l'esforç informatiu veinal enviant a la brigada a treure pancartes o impedint la col·locació de paradetes informatives al carrer. On està la democràcia?

Els Plens municipals són un lloc on de moment el veinat es pot expresar:

Al final del Ple de novembre de 2002, diferents membres de les Plataformes ciutadanes es van alternar en la lectura de l'escrit que reproduïm a continuació i un jove va llegir un escrit en què un grup de joves recordaven al PSC la posició contra l'especulació que defensaven abans d'entrar a l'Ajuntament.

(Full informatiu No. 3. 7/2001)

Tal i com us hem informat anteriorment, ja s'ha presentat el recurs al Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que és l'única eina legal de què disposem els ciutadans per aturar aquel Pla que rebutgem perquè no defensa un creixement racional del nostre poble, sinó un benefici econòmic immediat, sobretot afavorint els interessos dels promotors Fecsa i Sacresa (Grup Sanahuja).

No deixa de ser trist el paper que ha jugat l'Ajuntament d'Esplugues en tot el procés de realització del Pla Caufec, primer sotmetent-se a les exigències de Cauval i Fecsa pel que fa a l'exagerada superfície edificable i al seu ús, fins i tot cedint terrenys públics per integrar-los en un pla privat. Després de més de 10 anys de pacients intents de negociació per la nostra part, ara hem entrar en una fase encara més lamentable, en què s'envia a la Brigada Municipal a retirar les pancartes reivindicatives que penja la Coordinadora, i se sanciona membres de les associacions de veïns, només pel fet d'instal·lar una parada informativa. Pensem que aquestes actuacions posen de relleu que l'Ajuntament ha perdut els papers i deixa entreveure la falta d'arguments del consistori per a la defensa d'un pla que és indefensable amb criteris d'ordenació urbanística racional.

Per a més informació i/o col·laboració adreceu-vos a la vostra associació de veïns.


El Pla Caufec és una barbaritat!

Esplugues de Llobregat

Adreça de correu electrònic de la Coordinadora contra el pla Caufec: noalplacaufec@catalunyamail.com - paremoselcaufec@rusc.net

(extret de la web d'IC-V)

Notícia introduïda

27.11.2002

Tema: Ple Municipal

El Ple de dimecres 28 de desembre és un Ple de tràmit a l'espera de l'aprovació dels pressupostos que serà el gran debat del mes de desembre. Destaquen les dues mocions presentades pel Consell de la Dona i pel Consell de Solidaritat.

Dins de l'ordre del dia del Ple destaquen dues mocions, una presentada pel Consell de Solidaritat en què es defensa un món més just on els conflictes es resolguin per la noviolència i un altre del Consell de la Dona on es denuncien una vegada més els maltractaments de les dones.

En relació amb el Ple de l'octubre caldestacar el debat sobre el Pla Caufec.

Vam estar bastant d'acord amb els temes generals, però en els temes locals les diferències són importants.

El Pla Caufec és un pla escandalosament especulatiu, converteix 35 mil metros quadrats edificables en 240 mil i el gran beneficiari del negoci serà l'empresa Sacresa. El Pla aixecarà una barrera que ocultarà totalment el barri de Finestrelles i la muntanya de Sant Pere Màrtir per un conjunt d'edificis pantalla i dues torres de 70 metres.

El govern municipal va prometre diàleg i el resultat del seu "suposat diàleg" és mantenir l'edificació prevista i traslladar la zona comercial a l'àmbit sud. Aquest pla comportarà el col·lapse circulatori de la sortida de la Diagonal i de la zona col·lindant i dificultarà molt més la sortida i accés a Finestelles i Ciutat Diagonal. Suposa també una greu pressió edificatòria a les portes del parc de Collserola. És aquest el concepte de sostenibilitat del govern municipal: més ciment, més cotxes, més agressió al medi natural.

Al final del Ple diferents membres de les Plataformes ciutadanes es van alternar en la lectura de l'escrit que reproduïm a continuació i un jove va llegir un escrit en què un grup de joves recordaven al PSC la posició contra l'especulació que defensaven abans d'entrar a l'Ajuntament.

"Els membres de les plataformes ciutadanes us volem fer saber unes reflexions que hem fet sobre el que està passant aquests últims temps a Esplugues.

Vosaltres ens coneixeu molt bé, sabeu on ens movem i sabeu també com ens estimem Esplugues. Molts de nosaltres portem molts anys aquí i hem lluitat, com alguns de vosaltres, per tenir una ciutat millor, més justa, més solidària, dins d'un món també més just i solidari.

Fins i tot alguns de nosaltres ens vam arribar a creure el vostre projecte, el vostre, pensàvem que era un projecte de debò, que vosaltres us el creieu , i que ens faria avançar.

Però ens vam equivocar:

Ens sentim dolguts, dolguts amb la vostra gestió, dolguts per la manca de diàleg amb els qui pensem diferent que vosaltres, dolguts per la vostra prepotència en la manera de governar i que tant critiqueu d'altres administracions. I us volem dir el que sentim:

Decepció, una gran decepció per haver estat utilitzats per a l'operació de maquillatge que esteu preparant, per que l'únic objectiu que teniu és obtenir un rendiment econòmic el més alt possible sense fer ni un trist estudi de l'impacte ambiental del Pla Caufec.

Sensació d'indefensió en veure que ens heu venut, que els nostres governants ens han venut, que us heu aliat amb els especuladors contra els interessos dels ciutadans, que edificareu vuit vegades el volum previst. D'això en dieu qualitat de vida? Per a qui?

Ràbia de veure el discurs victimista que feu, dient que és un pla aprovat per la Generalitat. Recordeu que vau ser vosaltres els primers que ho vau aprovar.

Indignació de sentir com dieu que aquest pla és herència del passat, quan la majoria de vosaltres éreu ja regidors d'aquest passat tan funest dirigit pel prevaricador amb sentència ferma Antoni Pérez, l'alcalde que vosaltres vau recolzar amb tant d'afany.

Vergonya de veure com cediu zones verdes municipals, per a maquillar la brutal taxa d'edificació d'aquest Pla.

Sorpresa ...., no, la sorpresa no ens l'heu despertat, ja que ja fa temps que heu deixat clar quins són els vostres interessos: RENDIMENT ECONÒMIC A QUALSEVOL PREU.

Estem convençuts que les persones triades per dur a terme la voluntat popular han, per damunt de tot, d'escoltar i treballar permanentment i cada dia amb i per a tots els seus veïns.

La indiferència, la propaganda, la saturació informativa tendenciosa, ens aboca cap a la desconfiança, i això és el que ens ha passat a molts i moltes.

A nosaltres i a gran part de la gent d'Esplugues no ens atrau gens passar a ser en un futur molt proper una Diagonal del Baix Llobregat, no ens diuen res els plans urbanístics desproporcionats. Per cert, segur que ja teniu previstes i ben estudiades i documentades, com us és habitual la demanda d'escoles, parvularis, accessos, trànsit, transport públic, serveis socials, espais de lleure, llars per a la gent gran, ambulatoris... que generarà tot aquest pla. oi?

Tampoc ens agrada haver de suportar més barreres a casa nostra, que ja tenim autopista, cinturó de Barcelona i carreteres d'accés a la capital força transitades. Només ens falta un "modern ferrocarril" que passi per la sala d'estar.

A nosaltres i a molta més gent ens agradaria passejar-nos per llocs que no fossin sobrants de l'imperi del ciment o maquillatge de la pura i dura especulació.

Volem un transport públic principalment soterrat, ben intercomunicat i que afavoreixi a la nostra gent.

Volem urbanitzar sense cedir, volem intervencions municipals per a moderar els preus de la vivenda.

Volem engrandir i dignificar l'aspecte cultural, volem participar dels nostres plans per al futur.

I estem dolguts amb vosaltres, molt dolguts, perquè ens ignoreu, perquè ignoreu tot aquell o aquella entitat, grup o simplement espluguenc o espluguenca que gosa dir-vos que no li sembla bé el que feu o com ho feu.

Ja sabem que maneu vosaltres, ja sabem que fareu el que voldreu i que alguns de vosaltres ja us esteu rient de nosaltres, i uns altres, els més educats ho faran només en sortir de la sala, però us ho haviem de dir perquè som gent seriosa i preocupada per la nostra ciutat, i volem resoldre els problemes.

Si algun dia en lloc d'omplir-vos la boca amb grans parules buides de contingut, si algun dia sou coherents amb els postulats polítics que promulgueu, si algun dia teniu la voluntat política amb la intenció de no fer trampes de parlar amb nosaltres per a disssenyar la nostra ciutat, ens trobareu!"

Notícia introduïda

27.11.2002

Tema: Esplugues

Dijous ETV emetrà un debat sobre el Pla CAUFEC en què els diferents partits polítics i les associacions de veïns van qualificar d'especulatiu una pla que només va rebre el suport del PSC i PP, estranya parella, que van coincidir en defensa d'una política urbanísitca que només afavoreix a aprofitats i especuladors.

En un debat gravat ahir i que emetrà dijous ETV, les entitats i grups polítics de l'oposició van criticar durament el projecte de Caufec que només va tenir el suport del PSC i PP, estranya parella, es van manifestar a favor d'un projecte que els altres partits van qualificar d'especulatiu.

El projecte que ara impulsa Sacresa ha augmentat en més de 200.000 mil metres el sostre edificable inicial que era de només 34 mil metres i suposarà construir dues torres de 70 metres d'alçada i blocs de 6 a 9 plantes al peu del Parc de Collserola, una edifiacabilitat considerada inadmissible per veïns, ICV, ERC, EUiA i CiU.

Un altre aspecte molt criticat va ser la impossibilitat que la xarxa viària d'Esplugues pugui assumir el gran increment de la circulació que provocarà la gran quantitat d'habitatge i d'oficines que es construiran en una zona que no disposa de transport públic.

Es tracta d'un projecte especulatiu, injustificable des del punt se vista social i ètic i també insostenible des del punt de vista ambiental perquè massifica una zona que toca al parc de Collserola i perquè promou un model de mobilitat basat en el cotxe i que col·lapsarà una bona part de la nostra ciutat.

Preocupa pue membres del PSC i del PP diguessin en el debat que es tractava d'una zona que calia "arreglar" i que per ells arreglar-la vulgui dir posar-hi ciment. Esperem que no vulguin arreglar així el Parc de Collserola...

Carme Chacon, regidora i diputada, deia que el PP s'ha d'adonar que no poden governar sols. M'agradaria que apliqués aquest criteri a Esplugues i que governessin tenint en compte l'opinió de la ciutadania i dels altres grups. Clar que hi ha una cosa pitjor que governar sols que és coincidir amb el PP en política urbanística municipal.

En resum, guanyen els especuladors, perd Esplugues.


[Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]

[Alnus - Sant Just Desvern]

[Associació Cerdanyola Via Verda]

[Cepa]

[Plataforma en Defensa de la Vall de Sant Genís]

[Legislació]