Via Verda Sant Llorenç-Collserola

Per què volem espais verds?

L'entitat vallesana Fòrum Terrassenc per a la Protecció i Ordenació del Medi Natural i del Paisatge va definir com a Via Verda aquells terrenys compresos entre una hipotètica línia que va de la falda del Sant Llorenç per Castellar-Sabadell/Sant Quirze-Barberà -Badia-Cerdanyola fins al peu de Collserola per una part, i un altra línia que va de Matadepera-Terrassa-Rubí i Sant Cugat fins a Collserola. En mig d'aquestes dues bandes tenim uns terrenys- la Via Verda- que resten encara majorment no artificialitzats amb boscos i algun que altre conreu.

La idea de preservar aquests terrenys i millorar-ne la qualificació i usos actuals ve del fet que no ens sobra natura al nostre voltant: estem en una zona densament urbanitzada (amb amenaces d'agreujar la massificació urbanística), amb un sector industrial fort, envoltats d'autopistes i altres servituts de comunicacions que ens resten sòl disponible.

Tot això és font de contaminació i si a més sobrecarreguem les aigües i l'atmosfera a més del sòl anem camí de fer del Vallès Occidental una zona d'alt risc per a la salut. Veiem algunes dades:

Només per compensar les emissions atmosfriques productores de l'efecte hivernacle de la ciutat de Barcelona ja necessitem una mica més de tota la superfície de boscos de Catalunya declarats d'interès per preservar-los i tenir cura d'ells (els PEIN) (1).

Segons dades d'investigacions (2) el 75-80 % de tots els càncers estan relacionats amb factors ambientals potencialment evitables i a més:
sense contaminació de l'aire evitaríem el 10% dels càncers de pulmó,

sense contaminació d`aigua/aire evitaríem el 20-40% dels càncers de bufeta i recte.

Queda clar, doncs, que ens cal protegir el que encara ens queda de natura, llegar-la als nostres descendents i que ells amb més experiència i, esperem, amb les millores de tot ordre que haguem pogut fer puguin prendre una decisió sobre el territori amb més coneixement de causa. Això és la sostenibilitat.

Fins ara hem aconseguit que es reconeguin com espais agrícoles i forestals terrenys dins la Via Verda amenaçats d'edificació, així com que diferents municipis per on passa s'adherissin el 1997 a un manifest per a la seva preservació i protecció.

Malgrat això, si bé sembla aparcada la idea del 4t Cinturó, que amb la gratuïtat s'aprofitarà millor l`autopista A-7 i també la via de tren Martorell-Mollet per a passatgers, tot això en la nostra línia, surgeixen contínuament amenaces com els camps de golf de Terrassa, Cerdanyola i Rubí, els espais agrícoles de can Gambús (Sabadell), i altres; tot a més derivat de un Pla Territorial Metropolità dels anys 70, com ara el túnel d`Horta, etc. i del que cal una solemne revisió.

Per donar a conèixer tot això a la ciutadania del Vallès Occidental hem programat una sèrie de xerrades als diferents municipis a raó de una o dos al mes, acompanyades d'una exposició itinerant i que aniran seguides de unes caminades, els diumenges, passant per aquells espais de la Via Verda directament amenaçats d`artificialització.

El primer acte de presentació i aclariments a la ciutadania tindrà lloc el proper dimecres día 16 de febrer a l`Ateneu de Cerdanyola i la caminada ser de Cerdanyola a Sant Cugat el diumenge 27 de febrer sortint de Cerdanyola a les 10 del matí (Ateneu) passant pel Puig de la Guàrdia, can Coll, Torre Cendrera, Pi d'en Xandri fins al Monestir. Us esperem!
 

Roger Caballé
Plataforma Cívica per la Via Verda Sant Llorenç-Collserola

(integrada fins ara per 12 associacions i entitats)

(1) Àrea núm. 7 revista de debats territorials de la Diputació.
(2) Conferència de la investigadora doctora M. Sala a l'Hospital de Barcelona el 21/10/97.
 

Article publicat al Forat del Vent - 16.02.2000


[Coordinadora Via Verda de Cerdanyola]   [Plataforma Via Verda Sant Llorenç - Collserola]