Cargols contra el túnel d'Horta.

No al túnel d'Horta, de cap mena!

Documents, activitats, etc d'abans del 2007

El Plà general metropolità de Barcelona (PGM, del 1976) preveu asfaltar i perforar Collserola per construir-hi un túnel entre Horta i Cerdanyola, amb les carreteres associades, perquè pel que sembla les carreteres que hi ha fins ara no són suficients.

Com molt bé explicava algú, tots tenim a casa un armari que, no importa com de gran sigui, sempre s'acaba omplint d'andròmines. Quan això passa la solució no és comprar un altre armari, fins que no ens càpiguen els armaris a casa, sinó fer dissabte. El PGM, però, prefereix fer carreteres que fer dissabte de vehicles.

El Pla d'infraestructures del transport de Catalunya (PITC) - 13.12.2005

El PITC preveu, entre d'altres la construcció de l'autovia túnel d'Horta (des del barri d'Horta fins a Cerdanyola, travessant Collserola).

La construcció del Centre Direccional a Cerdanyola suposarà la "necessitat" de construir el túnel d'Horta. Es preveuen uns 35.000 desplaçaments diaris dels quals la majoria seran d'entrada a Barcelona.

Manifestant amb pancarta 'Túnel No'

Retirada immediata del túnel d'Horta del Pla general metropolità.

No el volem!

 [No al túnel d'Horta]

Plataforma Ciutadana contra el túnel d'Horta



Índex de la pàgina

Documents de la PTP

Manifest i entitats membres de la Plataforma Ciutadana contra el túnel d'Horta.

Impactes negatius del túnel.

Treballs sobre el túnel.

Informacions.

Actes de les reunions.

Articles i notícies als mitjans.

Activitats.

Accions parlamentàries.



Documents de l'Associació per a la promoció del transport públic - PTP - sobre el túnel d'Horta.

http://www.laptp.org/totptp/activitats-pag.htm

* No al túnel d'Horta *

El túnel d'Horta és el millor exemple del que no s'ha de fer: malbaratar recursos

invertint en més transport privat en comptes d'incentivar el transport públic

La PTP va presentar el document* "Alternatives sostenibles al Túnel d'Horta" *en l'abril de 2001. En el document es pretén demostrar que l'alternativa de la PTP, basada fonamentalment en la millora del transport públic, té una capacitat de transport vuit vegades superior a la del Túnel d'Horta per cotxes, la qual cosa constitueix una garantia plena de què les comunicacions entre el Vallès i Barcelona no es col·lapsaran com a mínim en cent anys. Per contra, s'ha avaluat que el Túnel d'Horta es col·lapsi al cap de pocs anys de la seva inauguració. *El document de la PTP, que es troba en aquesta plana web*, ha estat confeccionat a partir de sis eixos bàsics:

1. Construcció d'un nou ferrocarril o metro regional entre Barcelona i el Vallès, utilitzant com a punt de pas el corredor del Besòs, amb tres forques al Vallès: cap a Caldes de Montbui (corredor de la Riera de Caldes), cap a Sabadell i Castellar del Vallès (corredor del Ripoll) i cap a Cerdanyola-UAB-Terrassa (corredor de la Serra de Galliners i de la Via Verda).

2. Creació dun carril bus a lautopista A-18, a partir de guanyar un carril més sobre lactual secció. Quatre carrils en total, tres per vehicles privats i un exclusiu pel transport públic.

3. Substancial increment de loferta en autobús en laccés a Barcelona (principal diferencial amb Madrid).

4. Increment de l'oferta ferroviària sobre la xarxa actual: FGC i línies C-3, C-4 de Renfe, i creació de la nova línia C-5, de Renfe, entre Martorell i l'Hospitalet, 5. passant per el Vallès i Barcelona, utilitzant el ramal el Papiol-Mollet.

5. Una gestió sostenible dels peatges (Vallvidrera i la Llagosta) afavorint lagrupació de viatgers en un mateix vehicle privat:

"Operació Tres en Un", consitent en què en hora punta els automòbils amb tres passatgers no paguin peatge. Lliure pas al transport públic regular i discrecional en aquestes barreres de peatge.

6. Altres mesures complementàries relacionades amb la protecció per als autobusos a les entrades de les ciutats del Vallès i l'elaboració de plans d'accés sostenible als deu principals polígons industrials del Vallès.

* La PTP dóna suport a la Plataforma Ciutadana contra el túnel d'Horta *

El Govern de la Generalitat vol construir el Túnel d'Horta. El túnel uniria Barcelona i Sabadell, en doble calçada i amb dos carrils per sentit. El projecte preveu que el túnel neixi al barri barcelonès d'Horta, a la sortida 4 de la Ronda de Dalt, arribi a Cerdanyola, travessant en túnel el Massís de Collserola , circumval·li aquesta població per l'oest, creui lautopista A-7 (B-30) i finalitzi el seu recorregut enllaçant a l'autopista A.-18, a poca distància de la sortida sud de Sabadell.

Avui el projecte del túnel d'Horta és segurament l'obra emblemàtica d'allò que no sha de fer si el que es vol com s'anuncia a bombo i platillo-- és que la mobilitat sigui cada cop més sostenible. Amb el túnel es continuarà impulsant la política de col·locar més cotxes en una ciutat, Barcelona, que ja en té prou de cotxes. La política encertada seria treure cotxes, no posar-ne més. És sorprenent que mentre l'opinió pública clama perquè hi hagi més transport públic la resposta del Govern sigui la de proposar una nova autopista urbana.

El túnel d'Horta aporta més capacitat, no més accessibilitat. Barcelona i el Vallès ja estan prou ben comunicats per carretera. Sumant tota l'oferta de xarxa viària hi ha un total de catorze carrils per sentit. El problema és que durant moltes hores al dia està col·lapsada. L'experiència ens diu que posar més oferta de poc serveix perquè al cap de tres o quatre anys el sistema es torna a col·lapsar. Per millorar la mobilitat entre Barcelona i el Vallès cal apostar pel transport públic. És per això que la PTP recolza la Plataforma Ciutadana contra el Túnel d'Horta

Plataforma ciutadana contra el túnel d'Horta http://ecologistesenaccio-cat.pangea.org/temes/ordterr/tunel/tunel.htm


Publicat al diari Avui, el 06 de març de 2004

El túnel com a icona

Pau Noy Serrano

President de l'Associació per a la Promoció del Transport

Públic

Moltes entitats ens havíem oposat a la construcció del túnel d'Horta. La raó era ben evident. Per anar amb cotxe de Barcelona al Vallès, sumant carreteres i autopistes, ja tenim catorze carrils, i posar-ne dos més no era sinó posar més llenya al foc dels embussos i la insostenibilitat. Les entitats opositores dèiem que l'increment de capacitat de transport entre els dos costats de Collserola s'havia de basar en el transport públic, i vam presentar un ampli catàleg de mesures: creació de nous ferrocarrils, sempre pel corredor del Besòs, el reforç dels actuals, un carril bus a l'autopista de Sabadell, un nou model de gestió del peatge de Vallvidrera, en clau sostenible, i una nova xarxa d'autobusos que anomenàvem Vallès Express.

Els socialistes havien fet autèntiques filigranes dialèctiques per dir que sí però no, o no però sí, al túnel d'Horta, palesant la manca d'un model clar de mobilitat més enllà de la voluntat de no qüestionar l/'status quo/ del cotxe. CiU i PP defensaven el projecte sense esquerdes. Només ICV i ERC s'hi oposaven contundentment.

Però vet aquí que el nou conseller Nadal, en una de les seves primeres compareixences, declara que el túnel d'Horta serà només ferroviari, no per a cotxes. Una gran victòria política de la raó, de les entitats socials i de les forces emergents del tripartit que algun dia caldrà celebrar en un país secularment acostumat a celebrar derrotes.

Bé. Imaginem que ja ho hem celebrat. És aleshores quan ens adonem que és el primer cop que sentim parlar a un polític d'un túnel ferroviari aïllat, perquè fins ara sempre hem sentit parlar de línies ferroviàries completes, sigui de trens, de metro o de tramvies. Molt bé, ja ens han plantat un túnel. Però resulta sospitós que no se'ns explica quina línia hi volen fer passar. Si mirem el plànol de la xarxa actual ens adonarem que és extraordinàriament difícil imaginar-se una línia de metro o de tren per on l'anterior govern volia construir el túnel per als cotxes. Per exemple, no és imaginable fer passar per Collserola un metro, una mena de forca de la línia 3, que se separi a l'estació de Mundet. Com també costa de creure que es vulgui fer una nova línia que entri directament al centre de la ciutat des d'Horta, perquè val una fortuna, perquè no se sap des d'on vindria: des de la línia el Papiol-Mollet?, des de Cerdanyola? I, sobretot, perquè hi ha alternatives més viables. Però el que és més estrany és que es vulgui construir una línia de metro travessant un espai com Collserola on no hi viu ningú en una amplada de 5 quilòmetres. S'ha vist mai un metro que no s'aturi en 5 quilòmetres?

Com que tot plegat sembla inversemblant, potser cal buscar una explicació a la proposta del conseller Nadal, no en el món del disseny de xarxes ferroviàries, sinó en el de la idolatració/, per se/, de les infraestructures, sobretot les de mobilitat. Hem mitificat tant les infraestructures que encara que el projecte hagi decaigut, com en el paradigmàtic cas del túnel d'Horta, la icona, el forat, s'ha de mantenir malgrat que no sapiguem ben bé què fer-ne.



Plataforma Ciutadana contra el túnel d'Horta

http://ecologistesenaccio-cat.pangea.org/temes/ordterr/tunel/tunel.htm

Entitats membres de la Plataforma Ciutadana contra el túnel d'Horta.

Manifest

Túnel d'Horta: un projecte sense cap ni peus.

Logotip: No al túnel d'Horta


Impacte del túnel d'Horta en el medi natural de Collserola

No al túnel d'Horta!


Treballs sobre el túnel d'Horta

* El túnel d'Horta: Planejament vigent, impactes del túnel, alternatives de mobilitat, conclusions. Montse Buerba Giralt, 14 de juny del 2002


Informacions

* Sembla que durant la legislatura (1999-2003) no es plantejarà el túnel d'Horta, però es farà.

El senyor Marià Martí i Viudes, president del Consell Consultiu del Consorci de Collserola (CCCC), ha dit a la reunió del CCCC del 19.12.2001 que, pel que sap, durant aquesta legislatura no es plantejarà el túnel d'Horta. Tanmateix, durant una reunió de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola amb en Genís Carbó, del Departament d'Urbanisme de la Generalitat, el mes d'abril de 2002, ens va dir que tenien molt clar que el túnel d'Horta i el vial de Cornisa, entre altres vies, es farien.

Per altra banda, segons una reunió amb el conseller del Departament d'Obres Públiques, Felip Puig, el 24.02.2003:

* Notícia: 17/6/2003

Imma Mayol i Antoni Morral adverteixen a Jordi Pujol que trobarà una oposició frontal d'ICV-EA a Barcelona i Cerdanyola a la construcció del túnel d'Horta.

La tercera tinenta d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, ha advertit que "la defensa de la construcció del Túnel d'Horta es basa en una idea de mobilitat que nosaltres no compartim i que es basa en la priorització del transport privat". Segons Mayol, "està més que demostrat que totes les vies de trànsit rodat s'acaben col·lapsant amb el temps".

Imma Mayol ha recordat que "l'alternativa d'ICV-EUiA al Túnel d'Horta és que es dupliqui l'oferta de transport públic per connectar Barcelona i el Vallès Occidental, reforçant els serveis de rodalies de Renfe i dels ferrocarrils de la Generalitat i creant un carril bus a l'entrada de la ciutat de Barcelona".

La presidenta del grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona ha insistit que "totes aquestes mesures que defensem, a més de ser més ecològiques, resulten també més econòmiques, ja que només costarien la meitat que la construcció del túnel". En aquest sentit, la nova regidora del districte d'Horta-Guinardó (ICV-EUiA), Elsa Blasco, ha afirmat que "tirar endavant aquest projecte representaria la disminució de la qualitat de vida dels habitants del districte, l'empitjorament de les condicions ambientals i la degradació ecològica del territori d'Horta-Guinardó".

L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, ha expressat també de nou la seva oposició a la construcció d'aquesta infrastructura. Morral ha apostat per "promoure l'arribada del metro i per potenciar la xarxa ferroviària al Vallès, enlloc d'impulsar una nova infrastructura que afavoreixi encara més l'ús del vehicle privat". L'alcalde de Cerdanyola ha destacat també "el problema que significaria per la trama urbana d'aquest municipi la construcció del túnel, ja que n'intensificaria molt el trànsit, més tenint en compte que es contempla com una via de pagament". Per últim, Antoni Morral ha advertit de la necessitat "de protegir l'espai natural de la serra de Collserola, que es podria malmetre de forma greu si es fa realitat aquest projecte".

http://dades.ic-v.org/ic-v/FMPro?-db=noticies.fp5&-format=dades%2fnoticiasola.htm&-lay=detallada&-sortfield=data&-sortorder=descend&-sortfield=hora&-sortorder=descend&forum=icv&-max=4&-recid=35005&-find=

* D'altres informacions:


Actes de les reunions


Articles

Notícies

Notícia Vilaweb Cerdanyola

http://vilaweb.com/cerdanyola/mesnoticiescerdanyola.html

Un estudi de la UPC desaconsella el túnel d'Horta

Un estudi de la UPC desaconsella el túnel d'Horta. El Pla Director de la Vall d'Hebron, redactat per un equip de professionals i professors del Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en resposta a un encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que el projecte del túnel d'Horta és ambientalment i socialment insostenible. L'estudi diu que si es fes el túnel d'Horta l'increment de circulació en les principals vies del districte seria més que notable, obligant a prendre mesures importants en les seccions de carrers i avingudes i augmentant molt sensiblement el nivell de congestió de les Rondes i túnel de la Rovira. Pel que fa a les conseqüències per als ecosistemes de Collserola que suposaria la construcció d'aquesta infraestructura, afirmen que la conclusió fonamental és que la seva execució plantejarà impactes negatius molt considerables, sobre un espai ja força pressionat. L'entitat Ecologistes en Acció de Catalunya ha demanat que aquest Pla inclogui la petició de requalificació (ja contempla altres canvis de qualificació) de la reserva viària de la sortida del túnel per que passés de Vial a Forestal o Parc Urbà.

2001


Activitats

Cadena humana contra el túnel d'Horta - maig 2001. Fotos.


Accions parlamentàries



[Associació Cerdanyola Via Verda] [Collserola]